És la fi dels bous al carrer a Tavernes? 

Fa dues setmanes l’Ajuntament de Tavernes iniciava la primera consulta ciutadana no vinculant de la seua història, oberta des del dia 9 de febrer fins el passat divendres 19 de febrer, pretenia fer partícip a la ciutadania del poble en un àmbit, com el del maltractament animal, que ja ha ressonat amb força en altres ocasions. Hi havia doncs, dues preguntes concretes sobre els bous al carrer, si s’acceptava seguir amb la falsament anomenada «tradició taurina» o si, per contra, la ciutadania rebutjava seguir sufragant-la. Cas idèntic amb el tir i arrossegament.

Abans de valorar els resultats en profunditat, trobem que és necessari fer una reflexió al voltant del procediment seguit per l’Ajuntament. Pensem que per part del consistori s’hauria de fer autocrítica sobre el sistema emprat per consultar l’opinió de les ciutadanes, ja que com va poder demostrar la plataforma Carles Pinazo, era fàcilment manipulable i, per tant, escassament segura per als objectius que buscava.

Passant ja a l’anàlisi de la participació, que segons les dades publicades de manera oficial, s’ha assegurat que de les 15.183 persones reunien els requisits per a votar a la consulta (tindre més de 14 anys i estar empadronada en Tavernes), sols han participat 1.799, demostrant així un escàs interès, quedant la participació en un trist 11’8%, suposem que molt per baix de les expectatives del govern municipal. No podem evitar fer-nos la següent pregunta: no ha sabut el govern local, a pesar dels resultats electorals del passat maig, arribar a la ciutadania de Tavernes? Cap plantejar una alternativa, amb un govern que més que el propi interès en saber l’opinió de la ciutadania, ha volgut guanyar-se les indecises i les escèptiques, amb una consulta sí, però escassa de la publicitat que un fet tan trascendent hauria de tindre. És una reflexió que cal fer col·lectivament i d’on extraure unes valoracions que pot ser a moltes no agraden. 

Seguint ara ja amb els resultats de la consulta, i anant directament a les que considerem de més interès, deixant de banda de moment les dates i la durada de les festes, ens trobem amb que 792 persones, un 42% de les participants, ha rebutjat els bous al carrer. Per contra, 719 els han recolzat ,un 38%, i 333 persones s’han mostrat indiferents sobre el tema. A més, 769 participants (41%) rebutja el tir i arrossegament, contra 655 votants que representen el 35% està a favor, un resultat que des de l’Ajuntament no es pot ni es deu obviar. 

Per últim, pel que fa a la pregunta de contractar grans artistes pagant entrada, els resultats diuen les participants donen suport a aquesta proposta amb una ampla majoria, ja que 1182 participants recolzen aquesta proposta, un 64%, contra 381 que la rebutgen, un 20%.

Des del nostre col·lectiu ja vàrem dir, i repetim, que portar artistes cobrant entrada deixarà una certa part de la població apartada d’un esdeveniment de les festes locals, festes que seran pagades amb els diners de totes, però que no podran disfrutar totes.

Amb aquestes dades, un mitjà de l’entorn de Compromís es pregunta si s’haurien de tenir en compte els resultats o si per contra s’haurien d’obviar, excusant-se en la manca d’una vinculació real i, per tant, sense cap obligació jurídica de portar els resultats a la pràctica, reforçant aquest argument amb la falta d’informació i promoció oferida per l’Ajuntament per a la realització d’aquesta enquesta. Cal recordar, que l’article 71 de la Llei de Bases del Règim Local, estableix les condicions i les limitacions per celebrar consultes vinculants, on la principal qüestió rau en que allò preguntat tinga un interès general per al poble i que el govern de l’estat i per extensió la delegació del govern done el seu vist-i-plau. Pot ser per evitar aquesta segona, el govern local haja optat per no realitzar el tan anunciat referèndum local. 

Amb eixe dubte des d’aquest col·lectiu ens hem volgut preguntar si, com no s’han obtingut els resultats esperats o excusant-se en la baixa participació, l’Ajuntament obviarà eixe 42% de votants que han decidit rebutjar el maltractament animal, o si, per contra, legitimarà la consulta. L’alcalde, a través de les xarxes socials ens ha fet eixir de dubtes, confirmant que la corporació accepta i es sotmet als resultats de l’enquesta i especificant amb detall quina decisió han pres, matisant enginyosament la qüestió dels bous afirmant que no es pagaran amb diners públics, però deixant oberta la possibilitat que es gestione de manera privada.

Semblava, que per fi, i després d’haver de suportar unes festes amb tortura animal, podíem deixar de sentir-nos culpables per viure en un poble que no respectava en la pràctica, els drets dels animals, no obstant haurem d’esperar als fets i a les reaccions per eixir de dubtes. Considerem també que la Penya Taurina de Tavernes ha de prendre bona nota i actuar en conseqüència. Sols ens queda esperar per a poder cridar per fi que Tavernes és declarat municipi contra el maltractament animal.

És la fi dels bous al carrer a Tavernes? 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s